Чому людина перегрівається менш помітно, ніж переохолоджується

Чому б’є струмом? Рука людини це ізолятор, тому іноді, торкаючись до провідника, ми відчуваємо удар струмом, що є нічим іншим, як ударом мчать електронів, які не можуть далі поширюватися по ізолятору. Електрони рухаються не з великою швидкістю, як багато хто помилково вважає.

Приміром, в мідному дроті їх швидкість всього 1 метр на годину.

До відмінним провідникам можна віднести людське тіло, землю, мідь і т. д. Ізолятори це матеріали, в яких немає вільних електронів.

Кращими ізоляторами вважаються гума, скло і пластмаси.
Гума виступає ізолюючим матеріалом для шнурів живлення, що дозволяє безпечно користуватися електроприладами і включати їх в розетку. Дуже важливо завжди стежити за цілісністю ізоляції проводів електроприладів. Зі скла роблять спідниці, які розміщуються в якості ізолятора на стовпах-опорах для високовольтних проводів. Скло здатне стримувати величезні навантаження електрики.

Всі знають, що мокрими руками не можна включати електроприлади, навіть якщо вони мають цілісну ізоляцію. Вся справа в тому, що вода виступає провідником, а завдяки своїй структурі, вона легко просочується в найдрібніші щілини.
Якщо це відбудеться, то вона проникне до мідного проводу, який проводить електричний струм, і виступить свого роду містком для електронів, які безперешкодно потраплять на Вашу руку, вдаривши Вас струмом. Запам’ятайте золоте правило: вода і електрострум несумісні!

Чому людина перегрівається менш помітно, ніж переохолоджується? Різке підвищення температури, наслідком якого стає опік, це не те ж саме, що перегрів. Перегрів відбувається в результаті поступового зростання температури. Оскільки людина здебільшого складається з води, то організм намагається виправляти ситуацію з перегрівом шляхом посиленого потовиділення.
При переохолодженні пори потових залоз звужуються, посилена, але повільна переробка вуглеводів і розкладання жирових відкладень йде як в топку для підтримки температури.

Інтенсивності розігріву і виділеної енергії може не вистачати для підтримки нормальної температури тіла, і людина починає замерзати. При виділенні поту вода випаровується, при цьому поглинається велика кількість тепла, в результаті температура тіла знижується.

Це дозволяє знижувати температуру тіла при перегріві і підтримувати її в допустимому діапазоні. Теплота, що поглинається в результаті фазового переходу води з рідкого стану в пар, набагато більше, ніж енергія, що витрачається на нагрівання або охолодження води.
Тому при випаровуванні піт поглинається величезна кількість тепла, що не дозволяє організму перегріватися, а проти охолодження такого захисту немає.

Через це людина переносить перегрів легше, ніж переохолодження. Але ресурси організму не безмежні, випаровування поту можливо тільки до певних меж, після чого починається зневоднення. Чому не можна пити морську воду? Морську воду пити категорично не можна, та й на смак вона не така вже й приємна, а для багатьох взагалі жахлива.
Багато хто вважає, що від безвиході можна спокійно втамовувати спрагу морською водою, наприклад, після аварії корабля, коли джерела прісної води недоступні.

Але такі міркування лише забобони незнання того, що морська вода, а точніше, її вживання в їжу може негативно позначитися на стані здоров’я і привести до летального результату. Справа в тому, що вся надходить в наш організм рідина проходить через нирки, які є своєрідним фільтром у всій ланцюжку органів і систем. Робота нирок полягає у виведенні зайвої рідини з організму у вигляді поту і сечі.
Вживання морської води призводить до підвищеної роботі нирок і необхідності виводити велику кількість солей, що надходять в організм разом з рідиною.

Сіль несприятливо впливає на нирки, призводить до утворення каменів і розвитку сечокам’яної хвороби та інших ускладнень сечового міхура. За добу людиною виділяється близько половини отриманої рідини, регулюється цей процес нирками. Разом з сечею виводяться солі натрію, кальцію і калію. Концентрація солі в морській воді настільки велика, що нирки не зможуть справлятися з такими обсягами.

При цьому концентрація солей в морській воді набагато вища, ніж в людської сечі.
Є і ще одна причина зневоднення в результаті вживання морської води. Справа в тому, що в складі морської води мається сульфат магнію, який володіє достатньо сильним проносним ефектом.

В результаті зневоднення відбувається набагато стрімкіше, ніж це здається на перший погляд. Організм дуже швидко втрачає наявну рідину і при цьому не може самостійно справлятися з надмірним вмістом солей, а також інших шкідливих речовин, які надходять разом з морською водою.

Чому людина перегрівається менш помітно, ніж переохолоджується?