як побудувати мангал

Під час відпочинку на природі чи на дачі вельми корисним помічником є ​​мангал. Він являє собою спеціальну жаровню, яку використовують для приготування м’яса та інших подібних продуктів на тліючих вугіллях. Це незамінний атрибут будь заміської поїздки, за допомогою якого кожен любитель активного відпочинку зможе насолодитися смаком соковитої, ароматною і здорової їжі.

Птах, баранчик, молочне порося або свіжа дичину, приготовані на мангалі за допомогою рожна, відрізняються неповторним смаком і особливим шиком. Щоб більшою мірою перейнятися магією приготування м’ясних страв на відкритому вогні, не обов’язково купувати мангал на ринку або в магазині.

Його можна виготовити своїми руками з підручних матеріалів, які нескладно знайти на дачі серед старих непотрібних речей. Для любителів відпочити на дачі кращим рішенням буде спорудження стаціонарного пристрою для смаження м’яса з цегли, яким можна буде користуватися кожен раз по приїзді на місце. Для створення такого мангала потрібно близько дня роботи, не рахуючи часу на очікування повного висихання конструкції.

Нижче описаний один з варіантів виготовлення подібного пристрою. Несучою частиною споруди є фундамент.
Він захистить мангал від змін погодних умов, зокрема температури і вологості. До того ж, він дозволяє закріпити саму жаровню, щоб вона не розвалилася або не зрушилася разом з промоклій грунтом. Фундамент являє собою плиту, стінки якої мають бути завтовшки як мінімум 6 см.

Її рекомендується відливати з розчину цементу, в який для збільшення стійкості слід увігнати залізні або сталеві вставки. В якості цих вставок можуть бути використані залізні спиці, решітки та інше сміття з міцних матеріалів. Відливати плити рекомендується в ямі, в яку попередньо слід покласти гравій або колотий цегла.

Час, необхідний цементу для повного застигання, становить
близько 2-3 днів. Навіть якщо на вид конструкція виглядає вже міцною і міцної, рекомендується почекати даний час, щоб цемент придбав всі необхідні властивості міцності.
Звичайно, існують варіанти виготовлення фундаменту і з інших матеріалів.

Однак, така процедура буде сполучена з багатьма труднощами. Легкодоступний в дачних умовах цегла або камінь доведеться скріплювати гідравлічним розчином. Але сам розчин і цеглу або камінь мають різні

КТР (температурний коефіцієнт розширення).
Тобто, при нагріванні один матеріал буде розширюватися на більший простір, ніж інший, що послужить причиною раннього виникнення тріщин на кладці. Якщо потім закласти ці прорізи за доброю традицією штукатуркою, то незабаром її спіткає подібна доля знову ж таки завдяки різному КТР матеріалів.

Другим і не менш важливим елементом майбутнього мангала є короб, який призначений для розміщення вугілля і розведення вогню.
Його рекомендується виготовляти з вогнетривкої цегли.

Заздалегідь слід визначитися з його розмірами. Вони залежать від призначення самого мангала.
Якщо головною метою його використання є приготування шашликів, то параметри слід підганяти під розміри і, якщо їжі на рожні під розміри крутила і т. д. У нижньому ярусі окремо слід залишити невеликий простір для поддува, яке краще розташувати з широкої сторони, щоб робоча площа відмінно продувалася. Чи не зашкодить попереднє складання креслення, на якому відображається конструкція і форма майбутнього мангала з усіма кількісними показниками.
Поруч можна вирахувати необхідну кількість матеріалу виходячи зі звичайних параметрів цегли.

Стандартні його розміри такі:
висота (ребро по будівельній термінології) 65 мм,
ширина (стусан) 120 мм,
довжина (ложок) — 250мм. В якості скріплювального елементу короба використовується глінопесчаний розчин. Ні в якому разі в якості нього не можна застосовувати цементний розчин, оскільки він не витримає впливу високих температур. Перед початком роботи
потрібно розмочити у воді.

Під час кладки їх рекомендується пристукував за допомогою чурки або киянки, щоб вони найбільш щільно прилягали один до одного. Коли вся конструкція висохла, можна перейти
до третього елементу декоративної частини. Вона виконується за бажанням. Як облицювання можна використовувати і кругляк, скріплюється цементом, і плитку, а також інші матеріали.

Четвертий елемент це колосникові грати, призначена для відсіву використаних вугілля нижче в зольник. Для її спорудження в короб поміщаються стусаном вгору дві пари цеглин, на які і буде встановлена ​​сама решітка. Таку конструкцію можна відрегулювати під необхідну відстань від м’яса до спека вугілля, укоротивши довжину цеглин до потрібного розміру.

В якості решітки, при відсутності підходящої металевої конструкції, можна використовувати звичайний шматок заліза. При цьому в цілісному листі необхідно пробити отвори в шаховому порядку для того, щоб через них міг легко пройти повітря і зола.

Решітка безпосередньо укладається на цеглини і кріпиться до стінок. Вона обов’язково повинна легко зніматися, оскільки з-під неї потрібно буде видаляти накопичилася золу.

Завершальний елемент це кришка.
Її зазвичай виготовляють з листа покрівельного заліза. Шматок слід зігнути по діагоналях, а краї підігнути всередину, що можна зробити за допомогою молотка і пассатижей.

Така конструкція буде надійно захищати мангал від проникнення всередину води. Дах слід встановлювати на ніжках так, щоб вона не заважала людині спокійно стежити за приготуванням страви.
Під нею можна закріпити гачки, на які в час, коли
не використовується за прямим призначенням, можна вішати нитки і сушити гриби або ягоди.

Поруч з мангалом можна відразу спорудити до нього столик з лавочками або цілу альтанку, провести водопровід або встановити простий сільський умивальник. Спорудження цілого комплексу для відпочинку доставить додаткові клопоти, які легко окупляться приємними хвилинами, проведеними в компанії друзів чи в сімейному колі.

Як побудувати мангал