Навіщо нам потрібна сіль

Навіщо потрібна сіль? Кухонна сіль, вона ж
хлорид натрію, зазвичай званий просто сіль, людині необхідна так само, як і будь-якого іншого живому суті. Натрій бере участь у водно-сольовому обміні організму і допомагає поживним речовинам переміщатися через мембрани клітин. Крім того, він необхідний для засвоєння поживних речовин в організмі і правильної роботи нервової системи та м’язів, включаючи серцеву.

Хлор входить до складу шлункового соку, допомагає в розщепленні жирів, стимулює роботу нервової та статевої системи, а також бере участь у зростанні кісток. Обидва компоненти солі можна зустріти у всіх тканинах організму: крові, кістках, цереброспінальної рідини і навіть материнському молоці. Скільки потрібно солі? Фахівці Всесвітньої організації охорони здоров’я вважають, що здоровій людині, яка живе в помірному кліматі, потрібно не більше 5 г солі на день.
Як правило, саме така кількість і виходить, якщо солити їжу помірно і не зловживати копченостями і соліннями. активно вимиваються разом з потом, і потреба в солі може зрости і до 10 г на день.

Точно так само втрачає сіль організм і при інтенсивних фізичних навантаженнях. Тому після важкого тренування рекомендують пити трохи підсолену або мінеральну воду, що містить хлорид натрію.
Нерідко вживання солі обмежують, бажаючи схуднути.

Дійсно, рідину в організмі затримується гірше. Але разом з нею
вимиваються життєво необхідні мікроелементи: натрій, хлор, калій і магній, в той час як злиті кілограми швидко повернуться назад.

Тим більше, що прісна їжа ентузіазму у людини зазвичай не викликає, і безсольові дієти зазвичай закінчуються зривами і переїдання.
Крім того, недолік солі може спровокувати порушення травлення, діяльності серцево-судинної і нервової системи: нудоту, судоми, запаморочення, головний біль і слабкість. Надлишок солі здатний викликати не тільки набряки на ранок, але й
підвищене навантаження на серцево-судинну систему. У любителів пересолювати їжу розвивається гіпертонія, захворювання нирок, артрити і порушення кальцієвого обміну.

Крім того, не останню роль сіль відіграє і в збільшенні маси тіла. Солона їжа збуджує апетит, і після неї людина з’їдає і випиває набагато більше, ніж збирався. До того ж солоненьке нерідко хочеться заїсти самим шкідливим жирним і солодким. Що в сільничці? Не дуже-то важливо, що написано на пачці з сіллю.

Незважаючи на те, що зовні сіль може дуже сильно відрізнятися, це одне і те ж речовина кристали хлориду натрію, що складаються з 39,4 відсотків натрію і 60,6 відсотків хлору. Видів солі багато. Є очищена біла і з домішками інших мінералів сіра, великого і дрібного помелу, чиста, морська, йодована.

Крім звичайної солі в їжу нерідко використовують ще й морську, в якій є ще чимало
корисних мікроелементів: калій, магній, залізо,
і фосфор. У тих районах, де люди не отримують достатню кількість, рекомендується застосовувати штучно йодовану сіль. А при нестачі фтору йодовану-фторированную або просто фторированную. Який вид солі варто вживати у вашому регіоні, краще уточнити у дільничного терапевта або лікаря.

Спеціально для тих, кому доводиться зменшити споживання солі за станом здоров’я, роблять сіль із зменшеним вмістом натрію, в якій частина хлориду натрію замінена на хлорид калію. Сіль у наш раціон надходить не тільки у вигляді білих кристалів в сільничці. У готових до вживання продуктах її порою стільки, що саме вони стають
головним джерелом надлишкового споживання солі. Багато солі в, сирах, м’ясних і рибних консервах.

Чіпси, сухарики, горішки та інші подібні закуски буквально засипані сіллю. А лідерами за змістом невидимою оку солі можна по праву вважати бульйонні кубики і соєвий соус, який багато хто через непорозуміння вважають природного заміною солі сухою.

При цьому у квашеній капусті, яку інакше, як солінням, не називають, солі всього 2 4 відсотки.

Навіщо нам потрібна сіль?